"A szemek szeretettel kísérjék
a kezek munkáját"
( Rudolf Steiner)

2011. november 12., szombat

Márton-nap

Szent Márton ünnepe: november 11.

Szent Márton a középkor egyik legnépszerűbb szentje volt. Védszentként tisztelték többek között a koldusok, a katonák,a ló- és lúdtartók, valamint a szőlőművelők, a hordókészítő kádárok, továbbá Franciaország védőszentje volt.

A középkorban a jeles szent tiszteletére bort ittak és kövér ludat ettek, ugyanis az akkori naptárakban az óév utolsó jeles napjának számított.
Szent Márton és a lúd kapcsolatára vonatkozóan több magyarázatot is ismerünk. A legelterjedtebb az a legenda, mely szerint Szent Márton a ludak óljába bújt, hogy püspökké választása elől kitérjen, de a ludak gágogása elárulta rejtekhelyét.

A Márton- napi felvonuláshoz a "kismanók" is munkához láttak.Lámpásokat készítettünk,melyek használható kivitelezése nem is volt olyan egyszerű.Üvegeket díszítettünk, majd elkezdődött a tanakodás, hogyan lehetne megvalósítani azt az elképzelést, hogy balesetmentesen hordozhatóvá váljanak. Mindenki ötletelt, majd végül megvalósítottuk a legpraktikusabb elképzelést:)

Márton-nap


Sötétedéskor összegyűltünk és izgalommal vártuk, hogy felgyulladjanak a fények és mint megannyi kis lámpás manó elinduljunk a falu sötét utcáin...

Márton-napi felvonulás

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése