"A szemek szeretettel kísérjék
a kezek munkáját"
( Rudolf Steiner)

2011. november 26., szombat

Advent

Advent a keresztény kultúrkörben a karácsonyt megelőző negyedik vasárnaptól karácsonyig számított időszak. A karácsonyi ünnepkör advent első napjával kezdődik és vízkeresztig tart.
Az "advent" szó jelentése eljövetel. A karácsonyt megelőző várakozás az eljövetelben éri el jutalmát.

Adventi naptár

Az adventi naptár használatának népszokása 1900 körül kezdődött, kialakulása egy német édesanyához kötődik, akinek kisfia, Gerhard, már hetekkel az ünnep előtt türelmetlenkedett a várva-várt és megszokott karácsonyi ajándékok miatt. Az édesanya ezért érdekes és meglepő játékot talált ki gyermeke számára: egy kemény papírlapot huszonnégy részre osztott, mindegyik részre rátűzött egy-egy darab csokoládét, majd megengedte, hogy a gyermek minden este megegyen egyet-egyet közülük. Mikor a kisfiú felnőtt, nem felejtette el édesanyja meglepetését, és üzleti vállalkozásba kezdett. Olyan naptárt szerkesztett, amelyen huszonnégy ablakocska mögé egy-egy darab csokoládé vagy cukorka volt elrejtve, s ezek csak a spaletták kinyitása után váltak láthatóvá.


Mi is elkészítettük adventi naptárunkat. Kis zsákocskák várják, hogy a napok múlása elővarázsolja a bennük lévő meglepetéseket.Természetesen ez a legnehezebb dolog, várni..és közben igazságosan eldönteni, hogy mikor ki nyithatja a zsákocskát, majd megint csak várni...és közben megtapasztaltatni, hogy tudjunk örülni mások örömének is.

A karácsonyi ünnepkör az adventi koncerttel és vásárral kezdődött.Már hagyományosan együtt ünnepeljük az összes csoporttal a várakozás kezdetét, az első gyertyagyújtást.
Igazán megható, ünnepi pillanat ez, hogy szülőkkel, gyerekekkel , meghívott vendégeinkkel megállhatunk egy pillanatra és átérezhetjük, hogy valami elkezdődött,ami más, mint a szürke rohanós hétköznapok.
A gyönyörű dalok ,a gyerekek furulyázása,a közös énekünk csodálatos pillanatokat szerzett mindenkinek.
Kívánjuk, hogy mindannyian találjunk vissza az ünnep igazi értékeihez, találja meg minden család a saját örömét, boldogságát.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése