"A szemek szeretettel kísérjék
a kezek munkáját"
( Rudolf Steiner)

2010. május 29., szombat

Föld 6.hét

Föld 6. hét:"Mi van ma, mi van ma...?"


PÜNKöSD

A húsvét utáni ötvenedik napon, így ebben az évben június 11-én, vasárnap ünnepli a keresztény világ a Szentlélek eljövetelét és egyben az egyház megalapítását, azaz pünkösd napját. A pünkösd elnevezés a görög Pentekosztész, azaz ötvenedik szóból származik, és minden évben május 10-e és június 13-a közé esik. Pünkösdöt a keresztény egyház születésnapjának is tartják.

"Áldott szép Pünkösdnek gyönyörû ideje"

Piros Pünkösd napját ezer éve virággal köszöntik Európa sok országában. Magyarországon is újra piros betûs nap a Pünkösdhétfô. De mi is ez az ünnep? A hozzá fûzôdô népszokásokat réges-rég elfelejtettük. Vagy mégsem?Pünkösd napjára minden felébred. Abbahagyja a lusta nyújtózást a világ, ember és állat párt keres. Nedvektôl duzzadnak a levelek, zsong és zsibong az élet.
Jól tudták a régiek, ilyenkor meg kell állni egy pillanatra. A nagy nyári munkák elôtt ünnepelni kell. Köszönteni az új életet, imádkozni a bô termésért, gyermekáldásért. Erre szolgált a pünkösd, a húsvét utáni ötvenedik nap.A templomokban évrôl évre megemlékeztek errôl a napról, a lángnyelveket a pünkösdi rózsa szirmaival helyettesítették, a Szentlélek jelképeként fehér galambot repítettek szabadon. A lányok és asszonyok bíborvörös ruhába öltöztek, befont copfjukat a hagyomány szerint a bal vállukra kanyarítva, a férfiak felöltötték ünneplôjüket es kezdôdhetett a mulatság.
Néhány faluban még ma is élnek a pünkösdi hagyományok, játékok, az Alföldön a Pünkösdölés, a Dunántúlon a Pünkösdi királyné járás. A pünkösdi király választás sajnos teljesen eltűnt, pedig a mai napig él a szólás: Rövid, mint a pünkösdi királyság. Kezdetben vitézi szokás volt, a katonák maguk közül választottak egy évre királyt. Ezt idézi Balassi Bálint verse:
"Áldott szép Pünkösdnek gyönyörû ideje
Mindent egészséggel látogató ege,

Hosszú úton járókat könnyebbítő szele"



A héten egyrészt a pünkösdi ünnepkör és a 3 hetes egészségre nevelési projektünk határozta meg tevékenységeinket, másrészt az idő múlását jelző meghívást kaptunk az iskolába, mely előrevetíti már az elválás,a búcsúzás " szelét".

A lányok egész héten ünnepi kékfestő szoknyáikban babázhattak, énekelhettek , majd mindenkinek lehetősége volt kékfestő kendőt készíteni eddig még nem ismert technikával. Dugóba gombostűkből különböző formákat varázsoltunk, ezeket festékbe mártottuk és kezdődhetett a türelmet, megfontoltságot, finomságot igénylő munka.













" Kedves óvodám sok víg nap után, itt a búcsú nap, indul a csapat..."



Kedves meghívásnak tettünk eleget, amikor iskolába induló nagycsoportosainkkal elfogadtuk az elsősök meghívását egy kis ismerkedésre, együtt játszásra. Izgalommal indultunk az iskolába, hisz ott azért minden egészen más....

A kezdeti félénkség után kezdődhetett Éva néni vezetésével a játék,a küzdelem a " Tudás kulcsának" megszerzéséért...
Ovisok, iskolások együtt küzdöttek a " Csend országában", az " Állatok birodalmában"és végül az " Ügyességek országában" hogy megszerezzék a kulcs mindhárom részét.



A játékokban szükség volt az önfegyelemre, ügyességre, gondolkodásra és természetesen a játékok közben alkalmunk volt megcsodálni az iskolások olvasni tudását,melyre a feladatok közben többször is szükségük volt.

Kipróbáltuk milyen is az iskola pad, mit rejt a tolltartó és az iskola táska...



Nagyon jól éreztük magunkat, köszönjük vendéglátóink kedvességét, ígérjük, hogy szeptemberben visszatérünk!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése